dinsdag 6 april 2010

Schimmel?

Sarie, Mandy en Lidian wanen zich 'micologen' voor een paar weken. We hebben schimmels onderzocht, proefjes gedaan en uiteindelijk onze eigen schimmelkweekjes gemaakt. Het resultaat zijn kledingstukken, aangetast door schimmels.


Maar watvoor soort organisme is een schimmel nou eigenlijk?

schim·mel
de; m -s plantje dat behoort tot de zwammen en dat op dode of levende stoffen groeit
Een schimmel varieert in grote, ze kunnen slechts uit één cel bestaan zoals een gist of meercellig (en dus groter) als een paddestoel. Ook varieren ze qua leefomgeving. Zo komen ze af en toe voor op je fruit, in je koelkast en als je niet op past in je nieuwe badpak die je in je tas hebt laten zitten. Met dit gegeven hebben we onder andere geexperimenteerd. De schimmel die door vocht ontstaat in een afgesloten ruimte heet 'het weer'. Voor ons was het voordeel van deze schimmel dat je hem er niet uit kan wassen in de wasmachine. Een blijvende aantasting en dus ideaal voor onze kledingstukken. 'Het weer' kan je herkennen aan groene stipjes.
Andere schimmels daarentegen hebben vaak draadachtige constructies. De puntjes van deze draden zorgen voor de voortplanting van de schimmel; 'sporen'. Om dit soort schimmels te kunnen bewaren (wat ons oorspronkelijk wilden doen) is alleen mogelijk door ze heel (héél) diep in te vriezen en dit is eigenlijk alleen mogelijk in een labratorium.

Je begint een klein beetje te begrijpen dat die schimmels moeilijke 'diertjes' zijn en als we echt willen uitleggen hoe hun levenscyclus in elkaar zit, hoe ze zich voortplanten en hoe ze zich in leven houden zijn we zo'n vijf boeken verder. Wel is het interessant om je er eens in te verdiepen, bijzonder zijn bijvoorbeeld de kleuren die sommige schimmels aannemen bij bepaalde leefomstandigheden.

Voor ons was nu de verdieping in 'hoe tast een schimmel een stof aan' genoeg, maar wie weet vervolgen wij ons onderzoek en verbreden wij ons product.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten